IP камера відеоспостереження: поняття, переваги та недоліки

На системи відеоспостереження попит лише зростає. Якщо колись камери частіше купували для встановлення у комерційних приміщеннях, то зараз їх нерідко замовляють заради захисту приватного майна. У квартирі, чи приватному будинку, біля під’їзду багатоповерхівки, чи на сходовій клітці — мережева камера відеоспостереження буде доречною у будь-якій з цих локацій. Залишається лише питання, який тип системи вибрати. Сьогодні, окрім традиційної аналогової технології є й набагато сучасніша, а саме IP відеонагляд, який все охочіше обирають користувачі. Купити ip камери відеоспостереження можна на сайті HubTech, а у цій статті спробуємо розібратись, що це за тип камери, та які переваги й можливо недоліки вона має.

Що таке ip камера?

IP камера — це мережевий пристрій, тобто такий, що може передавати зображення на будь-який девайс: відеореєстратор, спеціальний монітор, чи просто смартфон або планшет через локальну мережу або Інтернет.

На відміну від аналогової, цифрова камера спостереження відрізняється відмінною якістю. Використовуючи IP-систему відеонагляду ви зможете отримати максимально чітку картинку. Звісно все залежить від моделі, однак в більшості випадків відео, яке передає така камера має високу роздільну якість, на ньому легко розпізнати риси обличчя людини, чи навіть номер автомобіля, який проїхав на великій швидкості.

Айпі камера може бути дуже компактною, однак незалежно від її розміру конструкція може містити наступні елементи: матрицю, мікрофон, об’єктив, плату з процесором, мережевий інтерфейс, флешку з пам’яттю, RIP датчик, та інші складові, наявність чи відсутність яких залежить від конкретної моделі, її вартості, бренду тощо.

Серед основних різновидів та особливостей айпі відеоспостереження розрізняють:

  • Призначення: розрізняють вуличні моделі та домашні, чи ті які рекомендовано використовувати у приміщеннях;
  • тип підключення: дротові та бездротові. Останні працюють за допомогою Wi-Fi і є незамінними, якщо потрібно провести монтаж у важкодоступних місцях, куди складно протягнути дроти;
  • формфактор або тип корпуса/конструкції: найпопулярнішими є купольний, поворотний, циліндричний та кубічний тип.

Купольний найбільш компактний, чудово підходить для використання всередині приміщення та може кріпитись на вертикальну поверхню. Поворотна або PTZ камера може крутитись навколо осі, а ще фіксувати об’єкт та супроводжувати його допоки він не вийде з території, яка під відеонаглядом. Циліндричний тип кріпиться на спеціальний поворотний кронштейн. Такі камери можна побачити на фасадах будинків, чи на огорожах. Вони мають подовжений корпус з захисним дашком. Кубічний тип, як і купольний є доволі компактним. Має у комплекті кронштейн й може кріпитися, як на столі чи полиці, так і на стіні;

Залежно від виробника та конкретної моделі мережеві пристрої відеоспостереження та IP камери відрізняються й своїм функціоналом. Для прикладу окремі вироби можуть мати функцію розпізнавання облич, ІЧ-підсвічування. Сучасні моделі від таких відомих брендів, як IMOU (by Dahua Technology) мають потужний акумулятор, який на одному заряді може працювати до 120 днів.

Які переваги та недоліки має IP відеонагляд?

Цифровий відеонагляд має масу переваг, ось лише невелика їх частина:

  1. Висока якість зображення/відео.
  2. Можливість записувати звук.
  3. Можливість бездротового підключення.
  4. Широкий функціонал: кожен зможе обрати модель під власні потреби.
  5. Високий рівень безпеки даних.
  6. Можливість у будь-який момент та у будь-якому місці переглянути на смартфоні, що відбувається на об’єкті.

Серед недоліків можна виділити лише ціну, яка вища порівняно з аналоговими камерами. Також, якщо ви плануєте під’єднати не одну, а декілька камер і одночасно отримувати з них зображення, то потрібно подбати про високопродуктивний ПК та швидкісний Інтернет. В ідеалі для айпі камер потрібно створити окрему мережу.

Коротко про живлення IP відеокамери

Популярне питання, як живляться айпі камери? Цифрові моделі не споживають багато електроенергії, максимум кілька десятків Вт, тому окремих потужних кабелів прокладати не потрібно.

Популярною та найбільш зручною є технологія РОЕ, яка передає дані та електропостачання через кабель “кручена пара”. Деякі старі моделі не підтримують POE тоді застосовується стандартний тип живлення.

Дуже зручні та практичні моделі, які живляться від акумулятора. Така камера зможе працювати навіть якщо зникне електроенергія та інтернет. Дані в цей час будуть записані на карту пам’яті.