Антарктичний льодовик тріскається зі швидкістю 128 кілометрів на годину

Вчені вважають, що у них є докази найшвидшого руху тріщини в льодовиковому покриві з усіх коли-небудь зафіксованих. Тріщина довжиною 10,5 кілометрів (6,5 миль) утворилася в антарктичному льодовику зі швидкістю 35 метрів (115 футів) на секунду, або близько 128,7 кілометрів на годину (80 миль на годину).

Дослідники з Вашингтонського університету спостерігали блискавичну появу тріщини у 2012 році на шельфовому льодовику льодовика Пайн-Айленд, найшвидше танучому льодовику в Антарктиді, на який припадає близько 25 відсотків втрат льоду в Антарктиді.

Вони провели спостереження, використовуючи дані з приладів, розміщених на шельфі іншими дослідниками, а також радіолокаційні спостереження з супутників.

“Наскільки нам відомо, це найшвидший випадок відкриття рифту, який коли-небудь спостерігався”, – заявила провідний автор дослідження Стефані Олінгер, яка проводила дослідження в рамках своєї докторської дисертації в Університеті Вашингтона і Гарвардському університеті, а зараз є постдокторантом Стенфордського університету.

Рифт – це тріщина, яка проходить крізь крижаний шельф. Вони часто передують відколу шельфу, коли великі шматки льоду відколюються від льодовика і падають у море.

Інші розломи в Антарктиді можуть формуватися протягом місяців або років. Однак, як показує це дослідження, вони також можуть виникати за лічені миті, особливо в найбільш вразливих частинах Антарктиди.

“Це показує, що за певних обставин шельфовий льодовик може зруйнуватися. Це говорить нам про те, що ми повинні очікувати такого типу поведінки в майбутньому, а також про те, як ми можемо описати ці розломи у великомасштабних моделях льодовикового покриву”, – пояснив Олінґер.

Вчені прагнуть зрозуміти фізику того, як льодовики розпадаються на частини, не в останню чергу тому, що зміни клімату призведуть до танення антарктичних льодовикових щитів і збільшення частоти подій, що відкривають рифти.

Льодовиковий лід поводиться як тверде тіло на коротких проміжках часу, але на довших проміжках часу він поводиться як медоподібна рідина, що сочиться. Хоча це нове дослідження припускає, що лід може розколотися, як розбите скло, дослідники вважають, що тріщина утворилася б ще швидше, якби лід поводився як простий, крихкий матеріал.