Геологи відкрили нову тектонічну структуру під Іспанією

Геологи з Університету науки і технологій Китаю та Австралійського національного університету з’ясували, що Іспанія є місцем, де відбувається занурення плити в мантію Землі під Середземним морем.

Про це повідомляє ScienceAlert.

Вони провели дослідження сейсмічних даних землетрусу в Гранаді 2010 року і виявили, що під час цього землетрусу сейсмічні хвилі рухалися повільніше в нижній частині Альборанської плити, ніж у верхній. Це свідчить про занурення плити в мантію і створення складної тектонічної структури.

За допомогою цього дослідження вчені змогли встановити, що плита на півдні Іспанії є підводною плитою, що підноситься через занурення. Вони також припускають, що швидка швидкість занурення цієї плити допомогла їй перекинутися і перевернутися.

Цей процес відкату плити в мантію відбувається за допомогою сили тяжіння і схожий на пірнання з аквалангом.

Дослідження вказує на те, що занурення плити під Європу відбувається дуже повільно, зі швидкістю приблизно 70 мм на рік. Ця повільна швидкість дозволила утворитися водним силікатам магнію у верхніх шарах плити, що занурюється.

Під впливом океанічної води ці силікати зневоднюються та стають більш крихкими, що збільшує схильність до землетрусів і сповільнює рух сейсмічних хвиль.

Це дослідження також пояснює появу Белтико-Рифської дуги, яка формує західне Середземномор’я. Перекинута плита, яка занурюється під Європу, взаємодіє з Євразійською та Африканською плитами і призводить до формування складних тектонічних структур у регіоні.