Групове зґвалтування на Закарпатті: новий міністр освіти Лісовий прокоментував резонансну справу

Оксен Лісовий (Фото:Оксен Лісовий/Facebook)

Оксен Лісовий (Фото:Оксен Лісовий/Facebook)

Міністр освіти Оксен Лісовий прокоментував інцидент із груповим зґвалтуванням неповнолітньої на Закарпатті, за яке суд дав умовний термін трьом обвинуваченим підліткам.

У себе у Facebook міністр написав, що резонансне рішення Воловецького райсуду потребує негайної реакції правозахисників, громадських активістів, освітньої спільноти та лідерів думки.

“Про що цей кейс? Про викривлене відчуття безкарності. Про те, що все можна вирішити і зам’яти. І про те, що в школах ми досі не вчимо дітей тому, що важливіше за будь-які формули, підмети з присудками й нуклеїнові кислоти – взаємодії одне з одним, розумінню емоцій і повазі до особистих кордонів”, — зазначив він.

Лісовий пообіцяв, що разом із колегами докладе всіх зусиль, «щоб довести справу до того закінчення, на яке вона заслуговує».

«Ми не для того проходили болісні й жертовні трансформації, майдани й війну за цінності, аби суспільство досі толерувало принципи, які ефективно працювали в 90-х», — підкреслив він.

Воловецький районний суд на Закарпатті присудив два роки умовно трьом підліткам, які вчинили групове зґвалтування щодо неповнолітньої дівчинки.

Злочин стався у серпні 2021 року. Троє неповнолітніх мешканців села Верхні Ворота здійснили у підвалі щодо 14-річної дівчинки дії сексуального характеру”, як це охарактеризував суд. Свої дії підлітки знімали на відео з метою шантажу. Пізніше відео знущань вони завантажили в інтернет.

16 березня 2023 року суддя Воловецького районного суду присудила підліткам по п’ять років позбавлення волі, але звільнила від покарання, призначивши всім трьом випробувальний термін на два роки.

Суд при ухваленні рішення враховував, що обвинувачені особи неповнолітні, раніше не судимі, визнали провину та розкаялися. Також суд спирався на «позитивні характеристики», які написали обвинуваченим вчителі з місцевої школи. Вони вважають ув’язнення  «занадто суворим покаранням».

Інцидент і вирок викликали хвилю обурення серед громадських діячів і політиків, які критикували дії суддів і педагогів.

Закарпатський журналіст Віталій Глагола повідомив, що родина постраждалої готова подавати апеляцію на рішення суду закарпатського суду. Він додав, що допомогти з підготовкою апеляції сім’ї готові найкращі юристи, зокрема відомий адвокат Масі Найєм.

Редактор: Ірина Кутєлєва-Коваленко

Залишити відповідь