NASA закриває проєкт із дозаправки супутників

Напередодні стало відомо, що в NASA вирішили згорнути проєкт із заправки супутників на орбіті, вартість якого перевалила за $2 млрд. Приводом для розриву контракту стала аудиторська перевірка агентства, яка виявила перевитрату коштів та відсутність необхідної кваліфікації у підрядника компанії Maxar.

Проєкт OSAM-1 з дозаправки супутників на орбіті був запущений у 2015 році з метою продовжити експлуатацію старого супутника Landsat 7. За минулий час нічого зрозумілого не було зроблено, і далі працювати з цим підрядником не має сенсу, як пояснили в агентстві.

В офіційному зверненні NASA, що з’явилося на сайті в п’ятницю, було сказано, що до припинення робіт по проекту підштовхнули «технічні проблеми, що зберігаються, проблеми з витратами і графіком, а також зміна курсу в співтоваристві в бік від заправки непідготовлених космічних апаратів, що призвело до відсутності перспективного партнера [для майбутніх спільних проектів з обслуговування супутників на орбіті]».

Усі 450 співробітників проекту OSAM-1 будуть фінансово підтримані агентством щонайменше до кінця фінансового 2024 року (до кінця вересня 2024 року).

«Хоча ми розчаровані рішенням про припинення програми, ми сповнені рішучості підтримати NASA у пошуку потенційних нових партнерів або альтернативного використання обладнання в міру завершення роботи», — заявив представник Maxar Space Systems Ерік Гласс у коментарі для CNBC.

Компанія Maxar була придбана приватною інвестиційною компанією Advent International у травні 2023 року, а потім розділена на два бізнеси: Maxar Intelligence, що спеціалізується на супутникових знімках та аналітиці, та Maxar Space Systems, що спеціалізується на виробництві космічних апаратів.

З боку NASA роботами проекту OSAM-1 керував Центр космічних польотів NASA ім. Годдарда у Меріленді. Роботи щодо проекту на роки відстали від графіка, тоді як для агентства вартість програми різко зросла. У звіті Головного аудитора NASA у жовтні 2023 року було заявлено, що інспектор «виявив, що збільшення вартості проекту та затримки з графіком були в першу чергу спричинені низькою ефективністю Maxar», але працівникам центру також дісталося.

«Офіційні особи NASA і Maxar визнали, що компанія недооцінила масштаб і складність роботи, не мала повного розуміння технічних вимог NASA і не мала необхідних експертних знань», — сказано у звіті генерального інспектора NASA за підсумками річного аудиту. Аудитор зазначив, що OSAM-1, ймовірно, «перевищить свою поточну ціну $2,05 млрд і [пропустить] дату запуску в грудні 2026 року», яка вже на 6 років відстає від графіка.

Також у звіті з посиланням на представників Maxar зазначається, що компанія «більше не отримує прибутку від своєї роботи над OSAM-1» і, на думку NASA, через це даний проект не є «високим пріоритетом для Maxar з точки зору кваліфікації її персоналу»».