Що робити в саду в перші дні весни: корисні поради

У березні найперше потрібно знайти час на обрізання дерев, також слід побілити стовбури.

Загиблі пагони варто зрізати до першої непошкодженої бруньки. Слабкі і зайві гілки видаляють також у чагарників, пише Gazeta.ua.

Рани й пошкодження, нанесені гризунами, потрібно замазати садовим варом. А перші обприскування дерев роблять ближче до кінця березня.

Як тільки розтане сніг й просохне верхній шар землі, слід навести лад в саду ‒ згребти залишки торішнього листя, гілок і бадилля. Якщо в саду чи на подвір’ї маєте газон, потрібно згребти з поверхні сміття, листя, суху траву. Вирівняти доведеться сліди від кротів.

Газон також можна піддобрювати. Для цього використовують здебільшого аміачну сіль. Не зайвим буде підсіяти трави. Насіння засипають шаром землі, злегка утрамбовують.

Плодові дерева й кущі в саду також потребують азотних добрив. Особливо вони необхідні підмерзлим деревам. Краще вносити добрива у вигляді рідких підживлень. Для плодових дерев використовуйте розчин гною (відро на 10 відер води) або посліду (відро на 15-20 відер води). Якщо органіки немає, можна зробити розчин аміачної селітри або сечовини.

Якщо на гілках дерев і чагарників видно багато перезимувалих гнізд шкідників, їх потрібно обприскати до розпускання бруньок розчином нітрофену (300 г препарату на 10 л води). Обприскують при температурі повітря вище +5°С. Нітрофен ефективний і проти грибкових хвороб.

Рання весна також ‒ найкращий час для посадки плодових дерев. У цей час також підв’язують малину. Тоді рослини будуть краще освітлюватися сонцем і ягоди дозріють раніше. Підв’язка полегшить і догляд за рослинами. Ґрунт під кущами злегка потрібно підрихлити і замульчувати торфом.