У США прокоментували розмову Зеленського з Цзіньпіном

У США прокоментували розмову Зеленського з Цзіньпіном

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі / Фото: Associated Press

США заявили, що схвалюють діалог між президентом України Володимиром Зеленським і лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

Білий дім вітає переговори між президентом України Зеленським і китайським лідером Сі Цзіньпіном. Однак, невідомо, чи допоможе це досягнути миру.

Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, пише CNN.

“Ми вітаємо новину про те, що відбулася телефонна розмова між президентом Сі та президентом Зеленським. Ми вважаємо, що це добре. Ми вже давно говорили, що переконані у важливості того, щоб президент Сі та офіційні особи КНР почули українську точку зору на це незаконне та неспровоковане вторгнення Росії”, – заявив журналістам Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США.

Він додав, що наразі у США не можуть оцінити, чи призведе це до якогось значущого руху до миру. Відповідаючи на запитання, чи може Китай допомогти в укладенні мирної угоди, Кірбі наголосив, що це має бути на умовах Зеленського, заявивши, що угода не буде “стійкою або надійною, якщо українці і президент Зеленський особисто не будуть залучені до неї і не підтримуватимуть її”.

Кірбі зауважив, що Білий дім не знав заздалегідь про ймовірну телефонну розмову між Сі і Зеленським.

Нагадаємо, 26 квітня президент Володимир Зеленський повідомив, що поговорив з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Ініціатором був Київ. Український лідер назвав діалог тривалим та змістовним.

Слід зауважити, що телефонна розмова двох лідерів — це перша розмова Сі із Зеленським відтоді, як Росія повномасштабно вторглася до України. Для порівняння, Сі говорив з російським диктатором Володимиром Путіним п'ять разів від 24 лютого – включаючи особисту зустріч у Кремлі, коли китайський лідер відвідав Москву у березні, і ще одну особисту зустріч на регіональному саміті в Центральній Азії у вересні минулого року.

Своєю чергою, Китай заявив про нейтралітет у конфлікті між Україною та Росією і закликає до миру. Однак Пекін відмовився офіційно засудити російське вторгнення або публічно закликати Росію вивести свої війська.

Залишити відповідь