Влада США запідозрила китайські електромобілі у шпигунстві

Уряд США ініціював розслідування потенційних ризиків для національної безпеки, створюваних технологіями розумних автомобілів з Китаю та “інших країн, що викликають занепокоєння”.

Розслідування Міністерства торгівлі США буде зосереджене на під’єднаних транспортних засобах – тобто будь-яких автомобілях із доступом в інтернет. Це відбувається на тлі побоювань, що такі технології, як камери, датчики і бортові комп’ютери, можуть використовуватися для збору конфіденційних даних про громадян США та інфраструктуру.

Під час розмови з журналістами міністр торгівлі Джина Раймондо заявила, що розслідування розпочинається до того, як автомобілі китайського виробництва отримають широке розповсюдження в США.

“Уявіть, якби на американських дорогах були тисячі китайських автомобілів, які в Пекіні могли б негайно вивести з ладу. Не потрібно багато уяви, щоб зрозуміти, що такий іноземний противник, як Китай, який має доступ до такої інформації у великих масштабах, може становити серйозну загрозу національній безпеці та конфіденційності громадян США”, – сказала Раймондо.

Президент Джо Байден порівнював сучасні автомобілі зі “смартфонами на колесах”. Він звинуватив Китай у використанні недобросовісної ділової практики, такої як державні субсидії для електромобілів китайського виробництва.

“Китай вводить обмеження на американські та інші іноземні автомобілі. Чому підключеним транспортним засобам із Китаю має бути дозволено працювати в нашій країні без гарантій?”, – сказав Байден.

Розслідування може спричинити ухвалення нових правил, які обмежать або заборонять використання певних систем транспортних засобів у США. Ці дії аналогічні до торговельних обмежень, запроваджених проти таких компаній, як Huawei, через підозри у шпигунстві. Деякі політики в США також намагалися обмежити або повністю заборонити TikTok.

Раніше Китай звинувачував США в неодноразовому зловживанні “концепцією національної безпеки”, щоб переслідувати китайські компанії та перешкоджати конкуренції на світових ринках. Тим часом аналогічна ситуація відбувається в Китаї з автовиробником Tesla через побоювання, що США теж можуть використовувати компанію для шпигунства за країною. Електромобілям Tesla заборонено в’їзд на територію об’єктів, пов’язаних з урядом.