Вступ України до НАТО: від яких країн залежить рішення – експерт

Вступ України до НАТО: від яких країн залежить рішення – експерт

Вступ України до НАТО: від яких країн залежить рішення. / Фото: Getty Images

Найближчий саміт НАТО пройде у липні у Вільнюсі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на липневому саміті Альянсу у Вільнюсі країни-члени обговорять тему розроблення багаторічної програми підтримки для України.   

І хоча політика НАТО спрямована на розширення, членство України в організації досі під питанням, оскільки наш вступ залежить від ключових столиць країн-учасниць – Берліна, Парижа, Лондона, Вашингтона.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів кандидат політичних наук, засновник “СД Платформи” Богдан Ференс.

“Я думаю, що там ключики до рішень і знаходяться. І якщо буде консенсус у ключових країн НАТО, то й інші країни підтримають це рішення”, – вважає експерт.

Богдан Ференс також пояснив, яких критеріїв має досягти Україна для вступу до Альянсу.

“Вони корелюються з Копенгагенськими критеріями в контексті інтеграції країн до Європейського Союзу. У чому сила і швидкість інтеграції скандинавських країн, таких як Фінляндія, яка вже є членом НАТО, і Швеція, яка, я думаю, незабаром стане членом НАТО, в тому, що вони були готові політично й економічно. Це розвинені країни із серйозною економікою, а також військово-промисловим комплексом за стандартами НАТО”, – пояснив він.

Експерт також зауважив, що крім критеріїв враховуються геополітичні обставини, які впливають на настрої всередині країн-членів НАТО, на настрої в суспільствах цих країн.

Вступ України до НАТО

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що політичне рішення про терміни вступу України до НАТО має бути ухвалене на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. Він наголосив, що НАТО має прийняти до своїх лав Україну, оскільки “Києву потрібен Альянс, а Альянсу потрібен Київ”.   

Дмитро Кулеба також повідомив, що ще дві країни підтримали вступ України до НАТО.

Віцеспікерка парламенту Угорщини Дора Дуро зробила скандальну заяву, що вступ України до НАТО можливий лише за умови, що такий крок схвалить Росія у форматі угоди.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна все зробила для того, щоб її заявка на вступ до НАТО була задоволена на саміті у Вільнюсі.

Залишити відповідь