Європарламентарі закликали Францію вигнати посла Китаю через скандальну заяву про Крим

Європарламентарі закликали Францію вигнати посла Китаю через скандальну заяву про Крим

Європарламентарі просять французьке МЗС оголосити китайського посла персоною нон грата. / Фото: Associated Press

Лист підписали майже 80 законодавців.

Європейські парламентарії надіслали відкритого листа міністерці закордонних справ Франції Катрін Колонні з проханням оголосити посла Китаю Лу Шає персоною нон грата за його слова про Крим, який нібито “спочатку належав Росії”.

Лис підписали майже 80 законодавці, пише видання Le Monde.

Лист також підписали 11 голів комітетів зі закордонних справ європейських парламентів, два експрем’єр-міністри та віцепрезидент Європарламенту.

“Пишемо, щоб звернути вашу увагу на наш спільний заклик до уряду Франції вжити рішучих кроків у відповідь на агресивні коментарі посла Китаю у Франції Лу Шає, які явно порушують міжнародне право і повинні розглядатися як загроза безпеці європейських країн-партнерів Франції”, − йдеться у листі.

Обурення викликали заяви китайського дипломата про те, що “немає жодної міжнародної угоди про матеріалізацію суверенного статусу” колишніх радянських республік. У ЄС вважають, що подібні коментарі виходять за межі прийнятного дипломатичного дискурсу. Саме тому не повинні залишатися без відповіді.

У листі політики наголошують, мовляв, не справа Китаю чи іншої країни ставити під сумнів суверенітет інших. Особливо у час, коли в Європі триває війна.

“Суверенітет − це не дипломатична іграшка, а невід’ємна основа міжнародних відносин, міжнародного права та Статуту Організації Об’єднаних Націй”, − йдеться у заяві.

До слова, вже не вперше  посол Лу робить скандальні та принизливі зауваження. Нещодавно він заявив, що тайванський народ слід “перевиховати” після переходу під контроль Пекіна.

Нагадаємо, посол Китаю у Франції Лу Шае в інтерв’ю французькому телеканалу поставив під сумнів суверенітет колишніх республік СРСР. З його слів, країни колишнього Союзу “не мають ефективного статусу в міжнародному праві, тому що немає міжнародної угоди, яка б надала сили їхньому статусу суверенних країн”.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк каже, що здивований такою заявою. За його словами, усі пострадянські держави мають чіткий суверенний статус, який зафіксовано у міжнародному праві, крім Росії, яка обманним шляхом посіла місце в Радбезі ООН.

Читайте також: 

  • У Китаї пояснили свою позицію щодо “української кризи”
  • В Європарламенті заявили, що ЄС має готуватись до введення санкцій проти Китаю
  • Китайський посол назвав Крим і не лише – російським і отримав шквал критики

 

Залишити відповідь