«Зніміть рожеві окуляри». Відверте інтерв’ю з військовим Юрієм Сиротюком — про реальні проблеми у війську і правдиві слова Залужного

Поділитися: Юрій Сиротюк, військовослужбовець 5-ї окремої штурмової бригади ЗСУ (Фото:Yuriy Syrotyuk / Facebook)

Юрій Сиротюк, військовослужбовець 5-ї окремої штурмової бригади ЗСУ (Фото:Yuriy Syrotyuk / Facebook)

Автор: Олексій Тарасов

«Залужний пише про те, що ми відчуваємо на собі», — коментує останні резонансні публікації головнокомандувача ЗСУ Юрій Сиротюк, військовослужбовець 5-ї окремої штурмової бригади ЗСУ, заступник голови всеукраїнського об’єднання Свобода.

За його словами, наступати у відкритому степу без переваги у повітрі можуть лише козаки та самураї.

Але він запевняє: навіть якщо весь світ відвернеться від України, ми будемо битися; а якщо партнери не постачатимуть зброю, то будемо різати ворогів ножами і палицями.

На його думку, саме це має розуміти російський диктатор Володимир Путін, і тоді він програє.

Чому українське суспільство має зняти рожеві окуляри і з якими реальними проблемами стикається військо незадовго до другої зими за час повномасштабного вторгнення, Сиротюк відверто розповів в інтерв’ю Radio NV.

— Залужний у публікаціях в The Economist, можемо сказати, підбиває певні підсумки українського контрнаступу. Що ви побачили у його матеріалах, яку інформацію головнокомандувач ЗСУ розповідає світові?

— Насправді я прочитав уважно і есе, і інтерв’ю, переклад, і реакцію на нього. Ми цим цікавимося, тому що все, про що говорить головнокомандувач, стосується передусім нас.

Але те, про що я прочитав, таке внутрішнє відчуття і я мав: ситуація на фронті дійшла до стратегічної рівноваги, ні в кого немає достатньо сил, аби здійснити стрімкий прорив чи завдати великої поразки противнику. Війна дедалі більше стала тягучою. Це було очевидно, ми це бачимо.

Я бачив по собі, як ми дуже швидко, наприклад, із середини травня в районі Бахмута відібрали в ворога панівні висоти, пройшли п’ять посадок, і як, на жаль, потім це все застопорилося через замінування і надзвичайно кровопролитні бої.

Тому те, що пише Залужний, ми це відчуваємо на собі.

Я думаю, що стаття передусім спрямована нашим західним союзникам. На жаль, ми живемо в такому світі, де політика, логіка політики хоче впливати на воєнну логіку. Очевидно, нашим міжнародним партнерам і політикам в Україні, і нашому суспільству, і західному, дуже би хотілося, аби цей серіал війни в Україні дуже швидко закінчився би бліцкригом, перемогою демократії, свободи, України. Хоча, коли ми дивимося на військове постачання, то я для себе так само розумів, що нам дають зброї рівно стільки, аби ми не програли. І нам не дають зброї стільки, щоби ми цю війну виграли. Це очевидно, про це говорить Залужний.

Новий випуск журналу NV вже у продажу

Путін був змушений вбити одного зі своїх найдовіреніших лейтенантів, Пригожина, на очах у всього світу, щоб показати, що він все ще головний. Це схоже на кінець гангстерського фільму Обличчя зі шрамом, коли Тоні Монтана вбиває свого найкращого друга
Борис Джонсон, британський експрем’єр

Повне інтерв’ю з Джонсоном
читайте в номері,
що можна придбати тут

Новий випуск журналу NV вже у продажу

Європейський Союз з’явився тільки тому, що Захід програв всі війни за свої імперії
Тімоті Снайдер, знаменитий американський історик

Повне інтерв’ю з Снайдером
читайте в номері,
що можна придбати тут

Новий випуск журналу NV вже у продажу

Володимир Зеленський є президентом країни в стані війни понад 600 днів, він неабияк втомився, і я не впевнений, що він настільки жадає влади, що захоче лишитися при владі назавжди
Френсіс Фукуяма, зірковий американський політолог і філософ

Повне інтерв’ю з Фукуямою
читайте в номері,
що можна придбати тут

Залишити відповідь