Огляд оболонки Samsung One UI 6.1 і функцій Galaxy AI

Ця стаття мала бути частиною огляду Samsung Galaxy S24 Ultra, але огляд писався-писався і став таким величезним, що довелося ділити його на частини. Тож у цьому матеріалі я окремо розповім вам про оболонку One UI 6.1 для Android і найцікавіше – про всі AI-функції, які доступні в новій серії смартфонів Galaxy S24.

Моделі Galaxy S24 працюють на базі Android 14 з оболонкою One UI 6-ї версії. One UI – одна з найкращих оболонок у світі Android. Чудовий дизайн і анімації, іконки, віджети, теми, зручна адаптація під управління однією рукою, велика кількість налаштувань.

One UI 6 – нове і старе, особливості

Не скажу, що в One UI 6 багато помітних поліпшень, при переході з S23 Utlra на S24 Ultra я взагалі не помітила різниці, якщо говорити про дизайн. Але “під капотом”, звісно, є низка нововведень, а найголовніше – AI функції. Про них ми поговоримо докладніше нижче, а тут ще зазначу, що Samsung гарантує вражаючі 7 років оновлень Android і One UI, а також патчів безпеки. Для S23 така гарантія складала 4-5 років, тож не можна не порадіти. У теорії Galaxy S24 оновляться аж на Android 21 (або як він там називатиметься).

Що впадає в око після S23? У застосунку Галерея та в Інстаграмі фото тепер відображаються в режимі Super HDR. Тобто при відкритті фото оптимізуються відтінки та контрастність і ви бачите його в кращому варіанті, ніж якби побачили на іншому смартфоні. Це помітно й одразу, причому на підлаштування фото додатковий час не йде (що я помічала, наприклад, на айфоні), все відбувається миттєво.

Крім того, про що було сказано на презентації серії Galaxy S24, вбудовані можливості камери Samsung, зокрема Nightography і просунута стабілізація, тепер доступні прямо в інтерфейсі камери застосунків Instagram, WhatsApp, TikTok і Snapchat. Тобто можна знімати прямо з того ж Інстаграма і якість не буде нижчою, ніж у штатному застосунку камери.

Що ще стосується Instagram – тепер він підтримує Samsung Motion Photos і може конвертувати їх у короткі відео для зручності публікації.

Зазначу, що Android 14 з One UI 6.0 вже отримали багато смартфонів Samsung, зокрема, колишні флагмани, починаючи з S21. Ці ж моделі отримають або вже отримали версію 6.1 (зміни там мінімальні, торкнулися в основному інтерфейсу камери). А ось нові функції Galaxy AI вже пообіцяли для S23 / S23+ / S23 Ultra, S23 FE, складані Fold5 та Flip5, при цьому для S22 і більш ранніх їх не буде.

Як уже говорилося в розділі про екран, оновилася реалізація Always On Display – тепер на ньому може відображатися wallpaper і віджети. Також серед нових опцій – підстроювання відтінків і контрасту на екрані з використанням фронтальної камери.

Шторка повідомлень і налаштувань у Samsung одна – і це прекрасно, мене дратує поділ в iOS і те, що його копіює, наприклад, оболонка Xiaomi. У ній доступні швидкі налаштування, регулювання яскравості, а якщо витягнути ще сильніше, то цілий екран корисних функцій, вибрати і розташувати які можна на свій смак.